Slik jij?
Het is 15:55 uur! Tijd voor vijf minuten brainfarts en dan... VrijMiBo! Met vandaag: vuig slikwerk, de overgang en Agatha Christie.
Slikkend het weekend in!
“Slik jij?”
Is de intro van menig seksueel getint gesprek.
Het is inmiddels bijna vier jaar geleden dat mijn tienjarige relatie eindigde. Voor het eerst merkte ik als volwassen vrouw wat het teweeg brengt als je zegt dat het je baan is je de hele dag bezig te houden met slikken. Vrouwen zijn er niet in het bijzonder van onder de indruk. De (vaak trotse) eigenaren van een aubergine tussen de benen, hebben wat meer moeite een primaire reactie te onderdrukken. Nieuwsgierigheid is de grootste drive achter bijna al mijn keuzes en hierdoor kwam het, dat ik na mijn relatie, Tinder op mijn telefoon installeerde.
Ik: “Wat doe jij eigenlijk voor werk?”
Hij: “Management, cultuurbeleid, bankmedewerker, blablabla… En jij?”
Ik: “Ik ben slikexpert.”
Hij: “…”
Hij: *stuurt dubbelzinnige smiley*
Hij: *maakt geïnteresseerde opmerking*
Hij: *maakt dubbelzinnige grap*
And we’re off to a flying start.
Pip Lou (31) werkt als klinisch logopedist in het ziekenhuis en was Nachtburgemeester van Gouda. Ze kan je als beroepsmatig slikexpert alles vertellen over de lastige strijd van mensen met slikproblemen.
Wanneer ze vervolgens op Tinder aangeeft slikexpert te zijn, verdubbelt de mannelijke interesse en lijkt het over niks anders te kunnen gaan dan de vraag “of ze ook slikt”.
In dit boek combineert Pip verhalen uit haar werk- en privéleven en krijg je een inkijkje in haar bijzondere beroep en de wereld waarin zij zich als vrijgezelle slikexpert begeeft.
Ook lees je wat voor reacties dat oplevert, want als vrouw openlijk en ongegeneerd spreken over seks, blijkt anno
20202023 nog steeds niet vrij van taboes.“Dit vind ik walgelijk, tenzij het een pornografisch boek is.”
Het noorden kwijt
We blijven deze brainfart bij de vrouwen met een bijzondere expertise. In dit geval, mijn Mooie Rooie, psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker in het Erasmus MC. Afgelopen week heeft ze de eerste podcast over vrouwen die in de vervroegde overgang zijn opgenomen.
Het komt niet vaak voor, maar bij de vrouwen die het overkomt heeft het een enorme impact. In deze podcast hoor je verschillende verhalen van jonge meiden en vrouwen die op jonge leeftijd in de overgang zijn gekomen.
Naast de deze week gelanceerde podcast zal er dit jaar een ebook verschijnen, uitgegeven door Jalapeño Books, eveneens met interviews en verhalen van vrouwen die in de vervroegde overgang zijn gekomen. De publicatie hiervan hangt samen met de officiële bekendmaking van de toekenning door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) dat het Erasmus MC met ingang van 2023 een erkend Expertisecentrum Vervroegde Overgang is geworden.
Dit ebook zal gratis verspreid en openbaar beschikbaar gesteld worden. Voor nu, luisteren maar!
Wist u dat…
… ‘het noorden kwijt zijn’ oorspronkelijk uit de zeevaart komt? Vroeger navigeerde men op de sterren, waarbij de 'Noordster' een belangrijke rol speelde vanwege zijn heldere aanwezigheid. Sinds de uitvinding van het kompas worden alle koersen vanaf het noorden berekend. Later werd dit gezegde ook gebruikt voor vrouwen die in de overgang waren, omdat ze uhm… zogezegd de weg kwijt waren.
Gratis boek!
Waar is Agatha Christie?
Als je het over sterke vrouwen met een specifieke expertise hebt, dan mag de vrouw die als fictie-schrijfster meer dan 2 miljard (!) boeken verkocht, in deze brainfart niet ontbreken. Minstens zo mysterieus en spannend als haar boeken zijn, is de verdwijning van Christie in 1926. De schrijfster die zelf onderwerp van een spannende, raadselachtige verdwijning werd.
Het ontrafelen van het mysterie van Agatha Christie's verdwijning in 1926
In december 1926 werd de wereld opgeschrikt door de plotselinge verdwijning van Agatha Christie, de populaire Engelse misdaadromanschrijfster. De schrijfster van boeken als Murder on the Oriënt Express en The Murder of Roger Ackroyd was spoorloos verdwenen. Terwijl de dagen verstreken, waren er speculaties en theorieën in overvloed, maar niemand kon het mysterie van Christie's verdwijning ontrafelen. Pas 11 dagen later kwam het verhaal tot een einde, toen de schrijfster plotseling weer opdook in een hotel in Harrogate, Yorkshire.
De gebeurtenissen rond de verdwijning van Agatha Christie blijven tot op de dag van vandaag in nevelen gehuld, waardoor zowel lezers als historici zich afvragen wat er werkelijk is gebeurd. Was zij het slachtoffer van vals spel? Of was het een geval van geheugenverlies?
Agatha Christie
Agatha Christie is een van de bekendste misdaadauteurs aller tijden. Van haar romans zijn meer dan 2 miljard exemplaren verkocht en haar werk is in meer dan 100 talen vertaald. Christie werd een internationaal bekende auteur toen ze begin dertig was, na de publicatie van haar eerste roman The Mysterious Affair at Styles in 1920.
Christie was getrouwd met kolonel Archibald Christie, die piloot was. Ze hadden geen kinderen en woonden in Surrey, Engeland. Christie schreef haar boeken op verschillende locaties in Engeland, waaronder het landgoed van haar man in Berkshire en een huurhuis in Surrey genaamd Greenway. Christie's verdwijning kwam in december 1926 in het nieuws toen ze niet was komen opdagen voor een geplande treinreis naar Yorkshire met haar man. De politie werd ingeschakeld om haar verdwijning te onderzoeken en haar man werd onmiddellijk verdacht van betrokkenheid bij haar verdwijning.
Theorieën en speculaties rond de verdwijning
Theorieën en speculaties rond Christie's verdwijning begonnen al snel de kop op te steken. Veel mensen vermoedden dat haar man haar had vermoord. Het echtpaar lag ten tijde van haar verdwijning in een vechtscheiding. De politie overwoog ook de mogelijkheid dat ze was ontvoerd of zelfmoord had gepleegd. Er was ook een theorie die ervan uitging dat ze geheugenverlies had en onder een nieuwe identiteit leefde. Het feit dat ze een aantal boeken over geheugenverlies bezat, leek deze theorie te ondersteunen. Een van de meest prominente theorieën rond haar verdwijning was echter dat het een publiciteitsstunt was. Er werd gespeculeerd dat ze haar verdwijning in scène had gezet of was ondergedoken om haar nieuwe roman te promoten. Deze theorie werd ondersteund door het feit dat ze eerder soortgelijke publiciteitsstunts had uitgevoerd om haar romans te promoten.
De tijdlijn van gebeurtenissen tot aan Christie's verdwijning
November 1926: Christie reist naar Zwitserland om een behandeling te ondergaan voor een kleine zenuwinzinking. Ze wordt vergezeld door haar echtgenoot, kolonel Archibald Christie.
December 1926: Christie's echtgenoot boekt een reis van Londen naar Harrogate en terug voor hen beiden. Hij vertelt de boekingsagent dat zijn vrouw zal reizen onder de naam Theresa Neele.
9 december 1926: Christie en haar man vertrekken naar Yorkshire om zijn zieke moeder te bezoeken. Christie's schoonmoeder overlijdt kort na hun aankomst.
15 december 1926: Christie's man boekt een hotelkamer voor zichzelf in het Royal Hotel in Harrogate.
19 december 1926: Christie komt niet opdagen in het Royal Hotel, waar haar man op haar wacht. Haar man geeft haar als vermist op en de politie begint een onderzoek.
24 december 1926: De Daily Mail looft een beloning van duizend pond uit voor informatie over Christie's verblijfplaats.
Maar dan…
Na 11 dagen van speculatie, mysterie en media-gekte kwam een heel ander verhaal naar boven. Op 30 december 1926 verscheen Christie plotseling in het hotel in Harrogate en beweerde ze dat ze geheugenverlies had. De politie besloot het onderzoek naar haar verdwijning te staken en de naam van haar man werd officieel gezuiverd. Christie werd gediagnosticeerd met geheugenverlies en ging in behandeling bij Dr. Andrew Brett, haar neuroloog in Zwitserland. Tijdens haar herstel onthulde ze dat ze met de trein naar Yorkshire was gereisd, maar dat ze zich niets meer kon herinneren nadat ze op het station was uitgestapt. Het publiek vroeg zich af wat er werkelijk met Christie was gebeurd. Had ze een zenuwinzinking? Had ze haar verdwijning in scène gezet? Of was het een geval van geheugenverlies?
De verdwijning van Agatha Christie in 1926 blijft een van de beroemdste onopgeloste mysteries aller tijden. Haar verdwijning wordt nog altijd omgeven door theorieën en speculaties en de waarheid blijft in nevelen gehuld. Intrigerend, nietwaar.
Tot slot
Und jetzt, 16:00 uur, WEEKEND! De VrijMiBo is begonnen! Proost en tot volgende week!
Abonneren
Wil je meer van dit soort Brainfarts lezen? En denk je “ik gun die gozer wel een paar eurootjes zodat hij zijn schrijfsels blijft delen”. Dan kun je betalend lid worden en voorzie je mij van een beetje schrijvend bestaansrecht!
Subscribe hieronder, kies voor een maandabonnement, jaarabonnement (17% korting!) of sponsorship en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Eenmalig doneren kan hier of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts.
Mijn dank is groot en oneindig!