Schoonheid
Het is 15:55 uur! Tijd voor vijf minuten brainfarts en dan... VrijMiBo! Met vandaag: Femmes for Freedom en hun strijd tegen achterlijke haatbaarden, een prachtige film en een foto van Millie.
De tirade
In 2018 organiseerde Femmes for Freedom een aangifte-actie tegen de prediker van de As Soennah Moskee wegens het aanbevelen van vrouwelijke genitale verminking, na onderzoeksjournalistiek van Milena Holdert voor Nieuwsuur en Andreas Kouwenhoven voor NRC. Meer dan 133 personen hebben met Femmes for Freedom aangifte gedaan van deze ernstige mishandeling. Femmes for Freedom werd bijgestaan door advocaten Carene van Vliet en Janina Hamann van Advocatenkantoor Delissen Martens.
De rechter heeft op 19 juni 2020 uitspraak gedaan in deze zaak:
“De rechtbank is van oordeel dat in dit geval het recht op vrijheid van (godsdienst en) meningsuiting niet kan opwegen tegen het recht van vrouwen op bescherming tegen geweld en discriminatie.”
De verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur.
“Femmes for Freedom is zeer blij met deze veroordeling. Het is nu duidelijk dat niemand op grond van religieuze bronnen geweld tegen meisjes en vrouwen mag aanbevelen. Dit is een grote winst voor de fundamentele mensenrechten van meisjes en vrouwen! We willen iedereen bedanken die aangifte heeft gedaan en gedoneerd hebben voor onze rechtszaken.”
Echter… de haatbaard is in hoger beroep vrijgesproken. Directeur van Femmes for Freedom Shirin Musa:
“Ik snap niet waarom het OM Femmes for Freedom en alle andere aangevers niet op de hoogte heeft gesteld van het hoger beroep en deze uitspraak. Ik ben bezorgd over de gevolgen van deze uitspraak.
Betekent dit dat je binnen het islamitisch onderwijs geweld tegen vrouwen en afkeurenswaardige dingen zoals vrouwenbesnijdenis mag prediken?
Waarom heeft het Hof een deskundige nodig om de uitlatingen van een prediker die vrouwenbesnijdenis aanbeveelt te snappen? Waarom heeft het Hof geen deskundigen over geweld tegen vrouwen gehoord?”
Femmes for Freedom gaat zich beroepen op vervolgstappen.
Zo’n vrijspraak is helaas niet bijzonder. De instanties die er zouden moeten zijn ter bescherming van - in dit geval jonge meisjes en vrouwen - blijken eens te meer de beschermheren van de daders. Een aantal jaren terug schreef ik al eens een artikel over de waanzin van besnijdenis én het falen van dat soort instanties.
Unicef: besnijdenis is oké, want traditie
Eén der hoeders van ’s werelds mensenrechten is UNICEF, dat specifiek opkomt voor kinderrechten. Het is – als organisatie onder de vlag vallend van de Verenigde Naties – een zogenoemde intergouvernementele organisatie, wat er in de praktijk op neerkomt dat er veel gelobbyd wordt, politiek wordt bedreven en dat gevoelige zaken veelvuldig met de diplomatieke mantel der liefde worden bedekt.
Genitale verminking bij meisjes is zo’n gevoelig onderwerp en dat verdient aandacht en een luid openlijk protest van de organisatie die zegt voor kinderrechten op te komen. Maar UNICEF is inmiddels zo internationaal politiek geëngageerd dat het een van de meest grove mensenrechtenschendingen als genitale mutilatie niet meer als zodanig aankaart of sterk veroordeelt.
“Meisjesbesnijdenis is een diepgewortelde traditie die helaas pas op de lange termijn echt uit te bannen is. Daar werkt UNICEF hard aan, maar het is moeilijk. Zouden we ons openlijker uitlaten over dit taboegebruik, zou dat contraproductief werken. UNICEF is een intergouvernementele organisatie en werkt dus samen met overheden.”
Ergo: wij houden onze bek, want zomaar onomwonden mensenrechtenschendingen onderzoeken en aankaarten, stel je voor. Straks worden overheden nog boos.
In de Volkskrant staat een artikel over meisjesbesnijdenis in Iran en dat UNICEF (ook hier) de ernst van de situatie onderschat.
In vier van de dertig Iraanse provincies worden meisjes besneden. In delen van de zuidelijke provincie Hormozgan is mogelijk 60 procent van de vrouwen besneden. In drie westelijke provincies (Kermanshah, Koerdistan en West-Azerbeidzjan) beloopt hun aantal tot 20 procent. Besnijdenis wordt in Iran voornamelijk toegepast door moslims van de Shafi’i, een van de vier scholen in de soennitische islam. Volgens de Shafi’i-school is besnijdenis van meisjes ‘aanbevolen’ dan wel (afhankelijk van de interpretatie) ‘verplicht’. De regering wil haar vingers niet branden aan dit onderwerp, net zo min als VN-organisatie Unicef.
Besnijdenis is een schandelijke misdaad tegen de menselijkheid en dient scherp veroordeelt te worden. UNICEF – dé organisatie die ervoor zorgt dat kinderen in de hele wereld een goede kindertijd kunnen hebben – is geen knip voor de neus waard, zolang ze meesmuilend dit soort praktijken (NSFW! - zeer heftige beelden) toestaan en hun zachte gezalfde vingertjes niet willen branden aan de ernstige verminking van kinderen.
Het is totale waanzin dat subjectieve gevoeligheden als diepgewortelde tradities en geloofsovertuigingen prevaleren boven het zo snel als mogelijk voorkomen van deze barbaarse gebruiken.
Wil jij Femmes for Freedom steunen? Dat kan! Hier.
Film: Not alone
Genoeg ellende, laten we nu even de kop in het zand steken en het weekend inluiden met wat rauwe schoonheid.
After an ice climbing avalanche takes the life of her close friend, professional athlete and alpine guide Sarah Hueniken is shattered. In an attempt to reconnect with her life in the mountains, she takes on a huge link-up of remote winter climbs - but healing is about a lot more than just climbing.
Und jetzt, 16:00 uur, WEEKEND! De VrijMiBo is begonnen! Proost en tot volgende week!
Abonneren
Wil je meer van dit soort Brainfarts lezen? En denk je “ik gun die gozer wel een paar eurootjes zodat hij zijn schrijfsels blijft delen”. Dan kun je betalend lid worden en voorzie je mij van een beetje schrijvend bestaansrecht!
Subscribe hieronder, kies voor een maandabonnement, jaarabonnement (17% korting!) of sponsorship en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Eenmalig doneren kan hier of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts.
Mijn dank is groot en oneindig!
Wie eenmaal een drang naar het schone heeft gekend zal nooit tot alledaagsheid vervallen. ~ Willem Elsschot