Life is full of surprises, some good, some not so good
Over Pablo Escobar en zijn nalatenschap van tientallen hippopotamuses
Cocaïne nijlpaard dodelijk geraakt door auto in Colombia
Zo kopte de New York Times afgelopen week. Wat volgde was een hilarisch artikel over de steeds maar uitdijende kudde nijlpaarden waarvan de oorsprong ligt bij een van ‘s werelds bekendste drugsbaronnen: Pablo Escobar.
Volgens ambtenaren in Puerto Triunfo werd het halfaquatische zoogdier dinsdagavond aangereden langs de snelweg Bogotá-Medellín, slechts enkele kilometers verwijderd van het landgoed van de beruchte drugsbaron, waar hij in de jaren tachtig vier nijlpaarden naartoe had gesmokkeld.
Die vier nijlpaarden, een mannetje en drie vrouwtjes, hebben zich nu uitgebreid tot ongeveer 150 geile planteneters [dixit The New York Times - “horny, horny, hippos”], omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben.
Onmeunig sneu voor de grote lobbes natuurlijk dat hij is doodgereden, zonde van die total-loss gereden SUV (de bestuurder is ongedeerd), maar het incident geeft wel een mooi kijkje in de wondere nalatenschap van Escobar.
Een stukje geschiedenis
Als je aan Pablo Escobar denkt, denk je waarschijnlijk aan drugs, geweld en het witwassen van geld. Maar wat veel mensen niet weten - tenzij ze de Netflix-serie ‘Narcos’ hebben gezien - is dat hij een enorme dierenliefhebber was. Van pluizige konijntjes tot kolossale nijlpaarden.
Hij was een vermoed verzamelaar van exotische dieren voor zijn privé dierentuin, die hij op zijn landgoed Hacienda Nápoles in Puerto Triunfo had. Hij importeerde verschillende diersoorten, waaronder de geile hippos, vanuit verschillende delen van de wereld. Escobar kreeg zijn nijlpaarden uit een dierentuin in Californië, waar ze niet meer konden worden gehouden vanwege de hoge kosten van hun onderhoud. De nijlpaarden werden per vliegtuig naar Colombia gebracht en ondergebracht in Escobar's privé dierentuin.
Na Escobar's dood in 1993 werden zijn eigendommen in beslag genomen door de Colombiaanse overheid. Veel van de dieren in zijn dierentuin werden overgebracht naar andere dierentuinen, maar de nijlpaarden werden aan hun lot overgelaten. Omdat de Colombiaanse overheid niet wist wat ze met de nijlpaarden moesten doen, lieten ze ze vrij in de Magdalena rivier in de buurt van Escobar's landgoed. De nijlpaarden konden zich gemakkelijk voortplanten in de vruchtbare omgeving en hun aantal groeide gestaag.
De aanwezigheid van nijlpaarden in Colombia heeft een aanzienlijke impact gehad op het lokale ecosysteem. Nijlpaarden zijn herbivoren en eten grote hoeveelheden gras en waterplanten. Dit heeft geleid tot concurrentie om voedsel met andere planteneters zoals capibara's, zeekoeien en herten, die inheems zijn in het gebied. Bovendien hebben nijlpaarden een negatieve invloed op de waterkwaliteit van de Magdalena rivier, doordat ze grote hoeveelheden uitwerpselen in het water achterlaten.
De Colombiaanse overheid heeft verschillende pogingen ondernomen om de nijlpaardenpopulatie te beheersen en de impact op het ecosysteem te verminderen. In 2009 werden er plannen gemaakt om de nijlpaarden te castreren om hun voortplanting te beperken. Dit plan werd echter geannuleerd vanwege de hoge kosten en de logistieke uitdagingen van het vangen en castreren van wilde nijlpaarden. In 2014 werden er nieuwe plannen gemaakt om de nijlpaarden te vangen en te verplaatsen naar een andere locatie. Maar dit plan stuitte op verzet van dierenrechtenactivisten, die tegen het vangen en verplaatsen van wilde dieren waren.
De nijlpaarden van Pablo Escobar zijn inmiddels uitgegroeid tot een toeristische attractie in Colombia. Toeristen komen van over de hele wereld om de nijlpaarden in het wild te zien en te fotograferen. Maar de aanwezigheid van nijlpaarden blijft ook een controversieel onderwerp in Colombia. Sommige mensen zijn van mening dat de nijlpaarden moeten worden gevangen en verplaatst om de impact op het ecosysteem te verminderen. Anderen zien de nijlpaarden als een onderdeel van Escobar's nalatenschap en willen dat ze vrij blijven leven in de Magdalena rivier.
Invasieve roadblock
Dit ongeluk is het laatste ongeluk met een nijlpaard in de regio sinds december vorig jaar, toen een voertuig in botsing kwam met een van de dieren, die het incident overleefde. Maar uniek zijn dit soort ongelukken dus niet.
De nijlpaarden werden in 2022 tóch officieel tot invasieve soort verklaard, nadat het Colombiaanse ministerie van Milieu had gewaarschuwd dat de grote hoeveelheid urine en uitwerpselen van de dieren de rivieren zou kunnen vervuilen en een bedreiging zou kunnen vormen voor de inheemse capibara's, zeekoeien en herten.
Hoewel er vorig jaar stemmen opgingen voor een ruiming, heeft de regering een humanere oplossing gezocht en 3,5 miljoen dollar uitgetrokken om 70 van de nijlpaarden te vangen en over te brengen naar opvangcentra in Mexico en India.
Anibel Gaviria, de gouverneur van de Colombiaanse regio waar de nijlpaarden verblijven, zei dat het plan is om de dieren met lokaas in hokken te lokken, waar ze in speciale kratten worden opgesloten.
De dieren zouden worden overgevlogen van de luchthaven van Rionegro, waar er 10 naar het Ostok Sanctuary in Mexico zouden gaan, en de andere 60 naar het Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom in Gujarat, India.
Hoewel Escobar al 30 jaar aan het hemelen is, zullen we dus nog tot in lengte van dagen te maken hebben met zijn nalatenschap. En om met zijn woorden te spreken: “Life is full of surprises, some good, some not so good” waarbij ik een uitdijende populatie nijlpaarden als iets heel goeds beschouw.
MISCHA!
Afgelopen week zat mijn makker Ebru bij Mischa Blok in de uitzending. En dat was genieten hoor, bestemense. Beide dames waren scherp, open en het werd dan ook een heerlijk gesprek om naar te luisteren. (met een bijrol van een minuutje van mij) Kortom, lekkere luistertip!
Overigens heb ik nog wel een suggestie voor een interessante gast. Er is een Rotterdammer die vol tegen de stroom invaart van de traditionele uitgeverijen, die al jaren zich de ballen uit de broek werkt om mooie boeken uit te geven, wat inmiddels heeft geresulteerd in 17 boekuitgaven.
Gozer met een uitgesproken mening ook, woont deels als kluizenaar in de Oostenrijkse Alpen in een klein bergdorpje, deels als vriend van een Mooie Rooie Doctor en Wetenschappelijk Onderzoeker, deels als stadse zwervende Rotterdammert.
Fijn weekend, jelui!
Abonneren
Wil je meer van dit soort Brainfarts lezen? En denk je “ik gun die gozer wel een paar eurootjes zodat hij zijn schrijfsels blijft delen”. Dan kun je betalend lid worden en voorzie je mij van een beetje schrijvend bestaansrecht!
Subscribe hieronder, kies voor een maandabonnement, jaarabonnement (17% korting!) of sponsorship en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Eenmalig doneren kan hier of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)
Mijn dank is groot en oneindig!