Het eerste halfjaar van 2023 verkocht ik:
16.348 boeken via Kobo,
48 boeken aan de bibliotheek,
37 boeken via Amazon,
33 boeken via Jalapeño Books,
30 boeken via BOL,
11 boeken via de (online) boekhandel,
9 boeken in consignatie en 20 losse boeken omdat ik toevallig iemand sprak die vroeg wat voor werk ik deed en die dan ter plekke mijn boeken wilde hebben.
Dat maakt een mooi totaal, zeker voor Nederlandse begrippen, van 16.536 boeken in een halfjaar tijd.
Het aantal recensies en reviews (als ik alleen mijn roman en thrillers reken en alleen de grootste websites bekijk): tenminste 1.506.
Met een gemiddelde van:
4,5 van de 5 sterren voor Tossa
4,2 van de 5 sterren voor Villa Gladiola
4,1 van de 5 sterren voor Eeuwig Donker
4,3 van de 5 sterren voor RÄV
4,2 van de 5 sterren voor Evi
Prachtige getallen allemaal, nietwaar. Om trots op te zijn!
Edoch…
Nu begon ik dit stukje met de zin “Het eerste halfjaar van 2023 verkocht ik: …”, maar daar moeten we het toch even over hebben. Met name over het woordje “verkocht”. Want van die 16.536 boeken gingen er maar liefst 16.068 gratis over de (digitale) toonbank.
Het is niet de eerste keer dat ik de moeilijkheden binnen de boekenbranche bespreek. Van het genereren van publiciteit tot ingekocht worden door de boekhandel en alles daar tussenin, tot in den treure (ja, ik word er zelf ook moe alsook moedeloos van) schrijf ik erover, scheld ik erover en poog ik die vicieuze cirkel te doorbreken.
Eind vorig jaar begon ik wat te experimenteren, met name op Kobo, door eerst alleen mijn eerste boek gratis aan te bieden. En wellicht zo de lezer te enthousiasmeren om vervolgens mijn andere boeken te kopen. In november en december 2022 steeg de “verkoop” van Villa Gladiola aanzienlijk, maar na twee maanden zag ik geen significant verschil bij de andere boeken. Oordeel zelf.
Temperamentvol als ik ben, opvliegend als een brandende jalapeño ook, irriteerde het me zo dat alléén het gratis boek het goed deed, dat ik in januari na de eerste goede-voornemen-week-waarin-alles-nooit-anders-wordt besloot de rest ook gewoon in de ramsj te gooien. En toen kon het opeens wel en ging per direct ook die “verkoop” omhoog.
Dat blijft natuurlijk tóch een beetje steken. Want je gooit ziel en zaligheid in die boeken. In het uitgeven. In het proberen de kop boven water te houden. Op te boksen tegen het andere boekengeweld. En het is ook waarom ik nog altijd ploeterend gras loop te maaien, bomen loop te zagen en bier loop te tappen. Als ik per uur betaald zou worden voor al mijn werk, zou ik er riant bijzitten. In een eigen huis, bijvoorbeeld.
Let wel, de ebooks kostten nog geen euro. Om precies te zijn, voor 99 cent per stuk kon men de andere drie boeken in de Rechercheur Jan Vos Serie kopen. Kortom, voor minder dan drie euro kon je vier topthrillers (want dat zijn het) krijgen. Sterker, als je al een Kobo Plus abonnement had, dan waren zelfs de andere boeken óók gratis.
Lijkt mij een hele goede deal.
Dat een eurootje voor een boek te duur is, snap ik oprecht niet. Dus, lieve (boeken)lezer, enlighten me! Hoe zit dit? Waar ligt dit aan? Aan de kwaliteit van de boeken ligt het niet, durf ik inmiddels wel (over mijn eigen werk) te zeggen. Aan de interesse ervoor ook niet. Naams(on)bekendheid? Kan. Kijk, als Saskia Noort een scheet laat, rent iedereen en zijn moeder naar de boekhandel om lachend 20 euro neer te leggen voor een paperback.
Is tante Sas de dure merkbroek waar mensen zonder met de ogen te knipperen 200 euro voor betalen en ben ik dezelfde broek uit dezelfde fabriek maar met een ander labeltje waardoor de mensen er niet meer dan een aalmoes voor willen neerleggen?
Zelfs als Anna Drijver in de strijd wordt geworpen om het zomerlezen te promoten, mét gratis boek, wordt er géén één exemplaar van Tossa verkocht.
Is het de marketing? Een soort P.C. Hooftstraat versus De Koopgoot? Wat anders? Laat even een reactie achter in de comments als je denkt te weten wat het is! Kijken of we er de vinger op kunnen leggen.
Enne… de thrillers blijven nog even gratiesj. Maar áls je nog € 2,99 kan missen, dan zou ik het zeer waarderen als je mijn laatste boek, de roman Tossa koopt. Of, als je van échte papieren boeken houdt, de paperback.
Dankjewel!
“Dit schitterende verhaal in één zucht uitgelezen. Zelden heeft een boek mij op zo’n indringende wijze een spiegel voorgehouden. En elke bladzijde doordrenkt van de mooiste taalvormen. Genoten van de eerste tot de laatste letter. Bedankt Tjeerd, voor de wijze levenslessen, zelfs op 72 jarige leeftijd. Bijna gênant dat dit nog geen 5 euri kostte.”
★★★★★(★)
Eef: “dit verhaal verdient 6 sterren”
Deze brainfart stond eigenlijk voor vrijdag ingepland, maar ik ga dit weekend de mooie rooie sportief aanmoedigen ergens in den lande.
Een weekend even helemaal niets.
(of, nou ja, zondag gewoon weer aan de slag als barman, maar vrijdag en zaterdag even helemaal niets)
Tot woensdag bij een verse brainfart!
Abonneren
Wil je meer van dit soort Brainfarts lezen? En denk je “ik gun die gozer wel een paar eurootjes zodat hij zijn schrijfsels blijft delen”. Dan kun je betalend lid worden en voorzie je mij van een beetje schrijvend bestaansrecht!
Subscribe, kies voor een maandabonnement, jaarabonnement (17% korting!) of sponsorship en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Liever met iDeal betalen? Dat kan! Subscribe, krijg automatisch het jaarabonnement met 17% korting en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Eenmalig doneren kan hier, via onderstaande button of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts onder vermelding van je mailadres. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)
En eenmalig doneren via Stripe kan ook. Dan kan hier, of via onderstaande button. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)
Jouw fijne boeken staan in mijn boekenkast. Geen naamsbekendheid, niet uitgenodigd aan de talkshowtafels, geen idee. Ooit een boek van S. Noort gelezen en ik begrijp de hype echt niet. Blijf schrijven!