Koningsdag markeert de verjaardag van de Nederlandse monarch en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Aanvankelijk heette het Prinsessedag en het werd voor het eerst gevierd in 1885 ter ere van de verjaardag van prinses Wilhelmina, de toekomstige koningin van Nederland. In de loop der jaren groeide de feestdag uit tot een nationale feestdag en werd hij omgedoopt tot Koninginnedag. Na de troonsbestijging van Willem-Alexander noemen we het Koningsdag. Beetje genderbevestigend en masculien wel, maar goed.
Hoe en wat
Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief kwam notabene van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Daarnaast werd deze Prinsessedag ingezet om geld in te zamelen voor de armen en behoeftigen en om te vieren dat er een toekomstige koningin was geboren. Er werden tal van evenementen georganiseerd, zoals concerten, optochten en sportwedstrijden en natuurlijk traditionele Nederlandse spelletjes zoals koekhappen, sjoelen en spijkerpoepen. De eerste Prinsessedag was een groot succes en werd gevierd door duizenden Nederlanders in Amsterdam en andere steden.
Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina Koningin, onder regentschap van haar moeder Koningin Emma. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Koningin Wilhelmina en haar familie waren niet aanwezig bij de festiviteiten op Koninginnedag. Koninginnedag was in die jaren ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor deze dag al snel een feestdag voor kinderen werd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte.
In 1948 werd prinses Juliana de nieuwe koningin van Nederland na het bewind van haar moeder. Na koningin Juliana volgde koningin Beatrix in 1980 en Koninginnedag bleef gevierd worden op 30 april. In 2013 ging koningin Beatrix met de vut en nam prins Willem-Alexander de honneurs waar, die de nieuwe koning van Nederland werd. Daarom werd de feestdag omgedoopt tot Koningsdag en verschoven naar 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander.
Tradities en vieringen van Koningsdag
De welhaast meest opvallende traditie van Koningsdag is het dragen van malle oranje kleding. Oranje is de nationale kleur van Nederland en wordt geassocieerd met het Nederlandse koningshuis.
Een andere traditie van Koningsdag is de vrijmarkt. Tijdens de vrijmarkt mogen mensen hun oude teringzooi verkopen op straat zonder vergunning. De vrijmarkt trekt elk jaar duizenden bezoekers en de straten van Nederland worden gevuld met kraampjes en activiteiten.
Een andere populaire activiteit tijdens Koningsdag is de Koningsnacht. Koningsnacht is de avond voor Koningsdag en wordt gevierd met feesten en evenementen in het hele land. De festiviteiten duren vaak tot in de vroege ochtenduren en eindigen vaak met elkaar starnakel dronken helemaal de teffes in te slaan.
Ook wordt er elk jaar wordt een concert georganiseerd op de avond voor Koningsdag. Het concert vindt plaats op een andere locatie in Nederland en wordt uitgezonden op televisie. Het concert trekt elk jaar duizenden bezoekers en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de festiviteiten.
Koningsdag in de wereld
Koningsdag is niet alleen een feestdag in Nederland, maar wordt ook gevierd door Nederlandse gemeenschappen over de hele wereld. In steden als New York, Londen en Sydney worden Koningsdag-feesten georganiseerd door Nederlandse expats. In bepaalde bergdorpen wordt enkel de mogelijkheid aangegrepen om op donderdagmiddag aan het bier te gaan.
Enfin, tot zover dit stukje Vaderlandse geschiedenis naar de mensen toe. En voorts zijn wij van mening dat de monarchie thuishoort in de geschiedenisboeken en per direct afgeschaft dient te worden. Van de miljoenen die de poppenkast van vandaag kost, had je een jaar lang honderden arme kinderen in Rotterdam drie maaltijden per dag kunnen geven. Maar de feodalen kozen anders.
Tot morgen!
Abonneren
Wil je meer van dit soort Brainfarts lezen? En denk je “ik gun die gozer wel een paar eurootjes zodat hij zijn schrijfsels blijft delen”. Dan kun je betalend lid worden en voorzie je mij van een beetje schrijvend bestaansrecht!
Subscribe hieronder, kies voor een maandabonnement, jaarabonnement (17% korting!) of sponsorship en ontvang als eerste (exclusieve) content.
Eenmalig doneren kan hier of met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts. (en natuurlijk krijg je dan ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content)
Mijn dank is groot en oneindig!