Donderdag Brainfartdag! Elke donderdag lees je hier een verse brainfart. Met enige vertraging vanwege wat technische updates achter de schermen. Dus, op deze lekkere lome zondagochtend: een fabelachtig verhaal.
De majestueuze adelaar is de koning onder de vogels. Hij heeft een grote, krachtige haaksnavel, waarmee hij het vlees van zijn prooi scheurt. Met zijn sterke klauwen kan hij zelfs mensenkinderen de lucht in sleuren. Hij vliegt sneller dan welke andere vogel ook en hij heeft een fenomenaal gezichtsvermogen.
Maar er is nog iets anders wat de adelaar uniek in zijn soort maakt. Wat hem met recht tot absolute koning kroont. Geen vogel wordt ouder dan de adelaar. De vogelmonarch kan tot wel 70 jaar oud worden. Maar daar moet hij wel wat voor doen, en laten.
Wist u dat: de arend in vele landen en door verschillende organisaties nog altijd wordt gebruikt als symbool, omdat de arend macht, schoonheid en onafhankelijkheid zou uitstralen? De Amerikaanse zeearend is het nationale symbool van de Verenigde Staten. De arend was in de Romeinse legers het zinnebeeld van Jupiter en in Bijbelse context staat de adelaar symbool voor de hemelvaart van Christus. De term ‘adelaar’ is van oorsprong een dichterlijke benaming voor de arend.
Zodra de vorst der luchten de gezegende leeftijd van 40 jaar bereikt heeft en zijn scherpe snavel is afgesleten, zijn sterke klauwen niet veel meer zijn dan afgestompte nagels en zijn oude, dikke veren hem beletten de vliegsnelheden te behalen die hij als jonge god met gemak haalde, dan blijven er twee opties over voor de adelaar.
Sterven.
Of door een lang en pijnlijk proces van verandering gaan. Maar, als hij dit tergend trage en onaangename proces voltooid, zal hij als herboren zijn en nog zeker 30 jaar lang als koning der vogels floreren.
Wanneer de adelaar besloten heeft dat het leven nog veel meer voor hem in petto heeft dan een spoedige dood, vliegt hij naar een stille bergtop. Aldaar zal hij zijn snavel tegen de rotsen slaan, net zo lang tot deze volledig is afgebroken. Dan is het wachten tot zijn nieuwe snavel is volgroeid. Hiermee trekt hij zijn afgestompte klauwen uit. Pijnlijk, maar nodig. Wanneer zijn klauwen weer de nagels van weleer hebben, trekt hij zijn oude veren uit. En bij elke veer trekt er een pijnscheut door zijn gehavende lijf. Maar het is nodig, om tot vernieuwing te komen.
Dit alles duurt 150 dagen. Vijf volle maanden. Maar na die periode van afzien, van offers brengen en van lijden, zal de adelaar bevrijd zijn van zijn oude juk. En als een hernieuwde ziel, als een opperbest wezen, zal hij weer door de lucht klieven als nooit tevoren.
De koning is dood, lang leve de koning!
Een goed verhaal moet je nooit doodchecken. Maar ik deed het toch. Ik vroeg aan André de Baerdemaeker, voorzitter van Vogelklas Karel Schot en (stads)ecoloog bij Bureau Stadsnatuur in het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam, wat er waar is van dit verhaal. Is het een feit of een waarachtig mooie fabel?
André: “Het klinkt als een schitterend verhaal. Te mooi om waar te zijn. Arenden sterven zoals alle koningen. Ofwel wegkwijnend in de hoek der vergane glorie, ofwel bloedend in de klauwen van een rivaal. Met jou alles goed? Waar hang je tegenwoordig uit?”
Tot zover de heroïek van de arend. Edoch, u ziet natuurlijk ook wel wat de betekenis achter dit verhaal is.
En waar ik uit hang? Welnu…
When I was writing 'Kitchen Confidential', I was in my 40s, I had never paid rent on time, I was 10 years behind on my taxes, I had never owned my own furniture or a car.
~
Anthony Bourdain
Word lid!
Automatisch kiezen voor het jaarabonnement met 17% korting en als eerste (exclusieve) content ontvangen? Simpel, kik op onderstaande button, vul je gegevens in en je bent erbij. Voilà!
Liever een losse donatie doen? Dat kan!
Een zelfgekozen bedrag als losse donatie doen kan hier, met een directe overboeking naar NL70 BUNQ 2076 5623 89 t.n.v. Tjeerds Brainfarts onder vermelding van je mailadres of door op het BUNQ-logo te klikken. Natuurlijk krijg je bij een losse donatie ook - tijdelijk naar rato - toegang tot betaalde content.
Los doneren via PayPal of Stripe is ook mogelijk. (NB.: PayPal leidt je naar een donatiepagina op naam van mijn uitgeverij, Jalapeño Books)
Een kop koffie is ook altijd welkom!